Kitap Özeti16 Şubat 2024by admin0Adam Grant- Bir Daha Düşün (Think Again) Kitap Özeti

 

BİR DAHA DÜŞÜN (THINK AGAIN)

 

Pennsylvania Üniversitesine bağlı  dünyanın en eski işletme okulu Wharton’da  profesör olan yazar Adam Grant özel yaşantımızda, kişilerarası ilişkilerimizde ve tüm eylemlerimizde bizi yeniden düşünmeye davet ediyor.Bir sonuca ulaşmanın bir çok yolu olduğu gibi bir çok başlangıç noktası da vardır.Zihninizi tek bir yola sabitlemeyin.

Sizin için kitaptan seçtiklerim ;

Düşünme sistemimiz gereği bazı konulara önyargılı yaklaşırız bu da yanılmamıza sebep olabilir.Yanılmaya sebep olan başlıca tutumlar:

  • İlk düşündüğümüz fikri veya cevabımızı doğru kabul etmek.Gözden geçirme gereği duymadan sahiplenmek.
  • Görmek istediğini görme eğiliminde olmak.(kusur bulmak da denebilir)
  • Önceden var olduğuna inandığımız konuları doğrulayacak verilere odaklanmak.
  • Karmaşık fikir yada durumları evet ya da hayır , siyah yada beyaz , o veya bu şeklinde iki kategoriye indirgemek.
  • Yaptığımız davranışın sadece kendimizi etkilediğini düşünmek.

Bir durum olduğunda , bir şey düşündüğümüzde ya da başkalarıyla konuştuğumuzda genellikle 4 farklı zihniyet ile karşılık bulduğundan bahsediyor.

  • Vaaz vermeye başlayanlar.Değerlerinin yada inançlarının tehlikede olduğunu düşünen kişiler, fikirlerini savunmak veya geliştirmek için bu zihniyetle hareket ederler.
  • Yargılayanlar.Başkalarının düşüncesinde kendine göre kusur bulurlar.Onların yanlış olduklarını kanıtlamak veya kazanmak için çeşitli argümanlar kullanırlar.
  • Politik davrananlar.İnsanları kazanmak için ne pahasına olursa olsun onay almaya odaklanırlar.
  • Bilim Adamı Yaklaşımı Gösterenler. Bilmediği bir detay olabilir mantığıyla konuya yaklaşır.Hipotezler oluşturur, araştırır,dener ve yeni bilgilerle konuyu tekrar değerlendirirler.

 

Öğrenmenin Amacı nedir?

Öğrenmenin amacı inançlarımızı onaylamak değil , inançlarımızı güncelleyip geliştirmektir.Haklı olma hissine tutunmak yerine bilim adamı zihniyetiyle konuya yaklaşmak çok daha faydalıdır.Bilmediğim bir şey olabilir diyerek yaklaşmak gereksiz inatlaşmanın önüne geçer.Karşıdaki insanlara kendini kapatmak yerine merakı uyandırır.Aşırı gurur yapmak yerine alçakgönüllü olmamızı sağlar.Merakla elde edilen yeni veriler ve deneyimler zihniyetimizi gelişime açık olacak şekilde biçimlendirir.Daha esnek olmamızı sağlar ki bu durum olasılıklar dünyasının kapılarını sürekli açık tutar.

Fikirler ölmez ;

Fikirler sadece doğru oldukları için değil aynı zamanda zayıf görüşlere, meydan okudukları için ölmezler.

İlgimizi çeken bir fikirle karşılaştığımızda genellikle yeni bilgileri almaya açık hale geliriz.Ancak bu yeni fikir güçlü olarak tutunduğumuz bir inanç veya değerimize meydan okuyorsa kendimizi kapatma eğilimde oluruz.Bu durum daha az açık fikirli olmaya ve kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.

Usta Müzakerecilerin Nitelikleri ;

İyi müzakereci olmak alçakgönüllülük , anlayış ve sabır gerektirir.Daha ikna edici olabilmek için birkaç öneri;

  • Ortak zemin arayın.Masanın diğer ucundaki kişi sizinle bağlantı kurmak isteyen başka biri.Ortak bir zemin aramak ilerlemeyi mümkün kılar.
  • Daha az neden sıralayın.Argümanınızı savunmak için uzun neden listesi hazırlayıp paylaşmanız en zayıf noktanızla ilgili kusur bulmalarına sebep olabilir.Bunun yerine davanızı destelemek için en güçlü olan nedeni gösterin.
  • Meraklı olun.Sürekli hücum veya savunma yapmak yerine karşınızdaki kişiye “yani bu teklifte işe yarayan bir şey görmüyor musun?” şeklinde sorular sorun.
  • Açık uçlu sorular sorun.Sorulara verilen cevaplar ortak noktaları bulmanıza yardımcı olabilir.Soru sorarak daha az düşmanca görünür ve daha fazla bilgi elde edersiniz.
  • Tartışma çok alevlenirse bir an için durun ve “hangi kanıt fikrinizi değiştirir?” diye sorun.Hiç bir şey yanıtı gelirse tartışmaya devam etmenin bir manası yoktur.Diğer cevaplarla daha üretken bir şekilde devam etme şansı elde edersiniz.
    Önyargılar ve klişeler gereksiz sertleştirir.Kendi fikrini , grubunu yükseltmek adına istemeden de olsa yanlış yapma tuzağına düşürür.

Bu tuzağa düşmüş insanlara kapıyı kapatırsanız aradığınız değişikliği asla bulamazsınız.Böyle bir ortamda insanları bir dizi soru aracılığıyla fikirlerini ve sorunlarını düşünmeye yönlendirmeniz daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Fikirlerinde esnemelerini sağlayabilecek 3 teknik :

  • Açık uçlu sorular sormak
  • Etkili dinlemek ve yansıtmak
  • Kişinin arzusunu değil yeteneğini onaylamak

Bu şekilde yaklaşmak karşınızdaki kişinin kapanmasını engeller.

Okul ve Gerçek Dünya:

Okulda bilgiyi sürekli ezberlemek sınavlarda doğru cevapları vermenizi sağlayabilir ancak gerçek dünya çok daha karmaşıktır.Çoğu zaman tek bir doğru cevap yoktur.Her an belirsizliğin içinde yeni sorunlarla baş başa kalıyoruz.Doğru cevabı bulma döngüsünde sıkışıp kalırsak zor ve belirsiz sorunlarla başa çıkamayız.Günümüz dünyasında en önemli beceri ne düşünüleceğini öğrenmek değil,nasıl düşünüleceğini öğrenmektir.İyi haber koçluk bunu sağlamaktadır.:)

Bir Öğrenme Kültürü Yaratmak için:

  • İnsanların azarlanma korkusu olmadan endişelerini ,fikirlerini dile getirebilecekleri güven , saygı ve açıklık ortamı yaratmak
  • Bir şey deneme veya yaratma sürecinde ise insanların aldıkları kararların sonuçlarını görmeye ve sorumluluk almalarına izin vermek

Önemlidir.

 

Mevcut bir çok seçenek üzerinde yeterince düşünmeden tek bir konuda ilerlemek sizi kısıtlar.Seçimlerinizi eski versiyonunuza ya da başkalarının beklentilerine göre yapmanıza sebep olabilir.Yeniden düşünmezseniz 2 yıl yerine 20 yıl sevmediği işte kalan mutsuz insanlara dönüşebilirsiniz.

Tutkular empoze edilemez , keşfedilir.Tutkuları keşfetmek, harekete geçerek ve yeni bir şeyler deneyerek olur.Ne kadar çok denerseniz, ne yapmak istediğinizi o kadar çok öğrenirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM BIRAKIN

Mail Adresiniz Gösterilmeyecek. Doldurulması Gerekiyor.