‘Çocuklarımızı yarış atı gibi bir sınavdan diğerine koşturuyoruz. Sınavlarda başarılı olunca hayatta da başarılı olacaklarına inanıyoruz. Peki, ya yanılıyorsak?’ sorusuyla yola çıkan yazar Paul Tough, kitabında çocuklar için monoton ve tahmin edilebilir sonuçlarda dolu bir hayattan, deneyim ve sürprizlerle dolu bir yaşama götüren kararlılık, merak ve karakterin gizli gücüne odaklanıyor.
Kitaptan sizin için seçtiklerim
- Çocukların zihinlerini geliştiren araç ve oyunlar, onların sayısal ve sözel kabiliyetlerinden ziyade içgüdülerini kontrol etme, konsantre olma, zihinsel tuzaklardan kaçma, duygularını yönetme ve düşüncelerini organize etme gibi farklı nitelikleri için zengin bir müdahale yöntemidir.
- Çocuğunuzun mutlu ve başarılı bir hayat sürmesini istiyorsunuz. Bu, sizin için tam olarak neyi kapsıyor? Mutlu ve başarılı hayatın size ait tanımını yaparsanız rehberlik etmek için ne yapmanız gerektiğini daha iyi planlarsınız.
- Birbirinden tamamen farklı disiplinlerden (ekonomist, eğitimci, psikolog ve nörologlar) bir araya gelen bir grup araştırmacı, çocukların başarılı olabilmeleri için azim, kendini kontrol edebilme, merak, bilinçlilik, cesaret ve kendine güven gibi niteliklerin geliştirilmesinin en az eğitim kadar önemli olduğu sonucuna vardı.
- Çocuğunuzun azimli olabilmesi için bir amacının olması gerekir.
- Çocuğunuzun zihinsel kabiliyetini arttırabilmek için Stroop testini uygulayabilirsiniz. Yeşil harflerle yazılmış kırmızı kelimesinin hangi renkte olduğunu sorabilirsiniz. Kırmızı dememek için sarf ettiği çaba, okul hayatında onu destekleyen bir beceriye dönüşür.
- ‘Çocuklarımızın zihin gelişimleri için neden çaba sarf etmeliyiz?’ Çünkü hayat (lisede, üniversitede veya iş yerinde) başarılı olmak için iyi işleyen bir zihin ve hafızaya ihtiyaç duyar.
- Çocuklarının ruh haline ayak uyduran ve onların davranışlarına karşı sorumlu davranan anne babalar ‘güvenli bağlanan’ çocuklar yetiştirirken, ilgisiz, çatışmacı ve eleştirel yaklaşan ebeveynler ise ‘kaygıyla bağlanan’ çocuklar yetiştiriyor. Güvenli bağlanan çocuklar daha meraklı, sorunlarla baş edebilen ve yüksek özgüvenli oluyor.
Daha iyimser yaklaşımlar, çocukların daha esnek ve girişken olmasını, sınavdan düşük not aldığında daha sonra telafi edebilmesini, kendi kendini toparlayabilmesini, odağını istediği yere koyabilecek beceriler sergilemesini sağlıyor. İyimserler işler ters gitse de kendilerini hemen toparlayıp tekrar deneyebiliyorlar.
- Hayattan duyulan memnuniyeti ve başarıyı arttıran 7 önemli özellik:
- Kararlılık
- Öz denetim
- Zevk alma
- Sosyal zekâ
- Memnuniyet
- İyimserlik
- Merak
En önemli yönetici işlevlerinden ikisi bilişsel esneklik ve bilişsel öz denetimdir.
Bilişsel esneklik: Sorunlara alternatif çözümler bulmak, alışılmışın dışında düşünebilmek, aşina olmadığımız durumlarla baş etmeyi bilmek demektir.
Bilişsel öz denetim: İçgüdüsel veya alışkanlık haline gelen bir tepkiyi engelleyip bunun yerine daha etkin bir davranış ortaya koyma kabiliyetidir.
- Bir şeyi istemekle seçmek arasında fark vardır. Diyelim ki dünya şampiyonu olmak istediniz ama gereken çalışmayı yapmadınız. Bu, beraberinde hayal kırıklığı, pişmanlık ve tatsız bir deneyimden duyulan memnuniyetsizliği getirir. Ama eğer dünya şampiyonu olmayı seçiyorum deyip kararlılığınızı davranışlarınız ve çalışmalarınıza yansıtırsanız ‘İşte ben buyum, başardım!’
- Akış, bir kişinin bedeni veya zihni zor veya anlamlı bir şeyi başarmak için gönüllü gayret sarf ettiğinde ortaya çıkar. İyi olmadığınızı düşündüğünüz bir şeyde akışta olamazsınız.
Kitapta ayrıca satrancın çocukların hem zihinsel hem de karakter gelişimleri için ne kadar faydalı bir spor olduğu örneklerle açıklanmış.