BÜTÜN BEYİNLİ ÇOCUK
Daniel J.Siegel ailelere, “çocuğunuz için en çok istediğiniz şey nedir?” diye soruyor.En çok, “çocuklarımızın kendi ayaklarının üzerinde durmasını isteriz” cevabını alıyor. Siegel kitapta bu isteği gerçekleştirebilecek stratejileri paylaşıyor.
Sizin için seçtiklerim ;
- Çocukların büyüdüğünde kendi ayaklarının üzerinde durmasını sağlayacak mimarinin 4 temel yapı taşı ;
İyi beslenme
Kaliteli uyku
Zihin geliştirici uygulamalar ve
Deneyimler
- Çocukların olgunlaşmasını sağlayan şey bi tık zorlandıkları deneyimlerdir.Korkacaklar, hayal kırıklığına uğrayacaklar,üzülecekler. Bu yaşadıkları ve çevresindeki insanların bu yaşananlara verdiği tepkiler onların gelişimde büyük rol oynar.O yüzden kendi zihninizi eğitmeniz önemlidir.Beyindeki nöroplastisite yaşam boyu deneyimlerle şekillenir.Yaşadığınız deneyimleri çocuklarınızla paylaşırsanız onlar da deneyime açık olurlar.Duygularınızı paylaşırsanız duygularını daha iyi fark eder.Empati yeteneği gelişir.
Çocukların kontrolsüz ve hoşgörünün olmadığı aşırı kontrollü ortamlardan uzak tutulması gerekir.
- Çocuğunuzun beynini bütünsel olarak kullanabilmesi için önce duygusal ihtiyaçlarını karşılamış olmanız gerekir.Şefkatli olun, bağ kurun, anladığınızı fark ettirin.Bir sorun yaşadığında önce “gerçekten bazen işler zor oluyor değil mi?” diyerek sarılın sonra sorular sorarak durumu mantık çerçevesinden değerlendirmesini sağlayın.
- Kitap okurken kahramanlarının başından geçen olaylarla ilgili sorular sorun.Ne yaptı? Ne hissediyor olabilir? Sen olsaydın ne yapardın?Ahlak ve etik konular hakkında sorular sorun.
Bedensel hareketler beynin kimyasını etkiler.Zıplatın , koşturun.Pozitif etkiler.
- Olayları 5 duyumuz ile algılasak da geçmiş deneyimlerimizin penceresinden değerlendiririz.O yüzden gelecekte pozitif bakış açısına sahip olabilmeleri için şimdi güzel deneyimler yaşamalarını sağlamalıyız. Anılar o an olan duruma göre değil , o andaki ruh haline göre şekillenir.O yüzden çocukluk çağından gelen ve artık hizmet etmeyen anıları yeniden çerçevelemek gerekir.Kendi beyninizle açık açık konuşmanız etkili olur.Örneğin “artık ben büyüdüm ve sudan korkmuyorum” geçmiş deneyim süzgecini değiştirir.
- Çocuğunuzun olaylara daha bütünsel bakması için Akıl Gözü Çarkını kullanın.
Örneğin sınavdan düşük not alma kaygısı varsa bu kaygısına aşırı odaklanmıştır ve diğer önemli özelliklerine erişimi o an için kapanır.Kaygıdan uzaklaştırmak için bir kağıdın ortasına ismini yazın ve oklar çıkarın.Her okların uçlarına Nelerde iyisin?
Ne yapmaktan hoşlanıyorsun? Sorularının cevaplarını yazarak incelemesini sağlayın.Endişelenmesinin önüne geçer.
- Nasılsın diye sorulduğunda kısaca iyiyim demek yerine açım, öfkeliyim, gerginim,yorgunum, keyfim yerinde,neşeliyim , mutluyum gibi duygularınızı ifade edin.Olumsuz bir duygudan sonra eğlenceli bir oyun oynayarak herşeyin geçici olduğunu öğretebilirsiniz.
- Diğer insanlarla etkileşime girdiğimizde sadece sözlerle değil davranış ve duygularımızla da etkileriz.
7 kez evet 7 kez hayır deyin
Hayır’ın ne kadar olumsuz etkilediğini gözlemleyin.O yüzden gerçekten emin olmadan hemen hayır demeyin.
- Oyun oynarken çılgınlık yapın , eğlenin.Eğlenmek dopamin salgılanmasını sağlar.Ödülün kimyasal halidir.
- Kendi ebeveynlerinize nasıl davrandığınız da çocuklarınızın yaşamını etkiler.
Hedefiniz kendiyle barışık , mutlu , iyi ilişkiler kurabilen çocuklar yetiştirmekse beyninin entegre çalışması için çalışın.Kendisini anlarsa tüm kararlarını çok daha doğru alır ve hayatlarının kaptanı olurlar.
Son Olarak
Hatalar olgunlaşmak ve gelişmek için gereklidir.Mükemmellik adına katı olmak çocuklara zarar verir.Çocuklarınızın önüne çıkan tüm engelleri ortadan kaldırmak yerine dinleyin ve yardımcı olun.Asla “ ben sana demiştim” demeyin.”Bu durumda ne yapabilirsin?”diye sorarak alternatif çözümler üretmesini sağlayın.Üzgünse hareket etmesini sağlayın.
Açık sözlü olun , yanında olun.Mükemmel olması için değil gelecekte onu destekleyen bir zihniyete sahip olması için çalışın.
Kimse başarı basamaklarını elleri cebinde tırmanmamıştır öyle değil mi ?