Kitap Özeti30 Mart 2023by admin0Kadınlar Nasıl Güçlenir?

Marshall Goldsmith&Sally Helgesen

Thinkers50 tarafından “Dünyanın En Etkili 50 Düşünürü” listesine 2 kez girmeyi başaran , dünyanın en iyi yönetici koçu ünvanına sahip Marshall Goldsmith ile 30 yıldır kadın liderler alanında dünyanın önde gelen danışmanlarından Sally Helgesen yıllarca yaptıkları çalışmalardan sonra kadınların ,çok fazla özeleştiri yaptıklarını fark ediyorlar.Bunun sonucunda Goldsmith koçluk seanslarına  “Lütfen kendine karşı fazla sert olma” diyerek başladığını ifade ediyor.İş dünyasında kadınların işi gerçekten zor.Diğer etkenler bir yana ikili bu kitapta kadınların kendi kendilerine koydukları blokajları gözler önüne seriyorlar.

Kitaptan Sizin için seçtiklerim;

Yükselme tanımı her zaman kişisel ve size özeldir.Ancak yükselmenin önündeki engeller de kişisel ve size özeldir.Bunun sebebi yerinizde saplanıp kalmanıza sebep olan davranış ve alışkanlıkların farkında olmamanızdır.Bazı davranışlar kariyerinizin ilk yıllarında işinize yaramış olabilir ki onlara tutunup kalmamızın sebebi de budur.Ama basamakları tırmanmaya başladıkça ve daha fazla sorumluluk aldıkça sizi oraya ulaştıran ne ise o andan itibaren aleyhinize çalışmaya başlayabilir.Hem kadınlar hem erkekler ekiplere liderlik etmekten , beklenilenin üzerinde sonuç elde etmekten ve katkılarından dolayı takdir edilmekten büyük mutluluk duyarlar.Erkekler kazanmak için oynarlar ama kadınlar projenin başarılı olabilmesi için başkalarının eksik kaldığı şeyleri tamamlamaya odaklanırlar.Bu sebeple aslında kadınlar büyük bir lidere dönüşme  konusunda daha az zorlanırlar. Bir adım öteye geçemediğinizi ,takılıp kaldığınızı işaret eden başlıca 4 durum :

  • Bir şeyin sizi ilerlemekten veya yaşıyor olmanız gereken hayatı yaşamaktan alıkoyduğunu hissedersiniz
  • Sizi baskılayan koşulları aşamadığınızı hissedersiniz
  • Katkılarınızın fark edilmediği veya takdir edilmediğini hissedersiniz
  • Etrafınızdaki insanların ,neler başarabileceğiniz hakkında hiçbir fikirleri olmadığını hissedersiniz.

Sıkışılan yerden çıkmak artık size hizmet etmeyen bir davranışı bırakmak için öncelikle onun bir alışkanlık olduğunu fark etmeniz gerekir.Onu bilinçli farkındalığınıza getirmelisiniz ki durumlara yeni tepkiler vermeyi deneyebilesiniz ve bunların size yeni sonuçlar sağlayıp sağlamadığını test edebilesiniz.

Öncelikle alışkanlıklar karakterinizin bir parçası değildir.Bunlar sadece içinde büyüdüğünüz ve alışık olduğunuz dünyada varlık gösterme yollarınız , otomatik tepkileriniz haline gelmiş davranışlardır.Pek çok alışkanlık bir nedenle başlar.Alışkanlıklarla ilgili en önemli nokta , başlatan koşullar değişse  bile devam etmeleridir.Onları yapıyorsunuz çünkü uzun bir zaman tekrar ve tekrar yaptınız.Bilinçsiz ve rutin bir şekilde ilk başvurduğunuz tepkiler haline geldi.Sizin otopilottaki haliniz.

Hayır diyemeyenlerden misiniz?

Hayır kelimesini ne ile eşleştirdiğiniz üzerinde düşünmeniz gerekir.Pek çok kadın hayır kelimesini işbirliği yapmamakla ve bencillikle ilişkilendirmiş olabiliyor.Oysa gerektiğinde net bir şekilde hayır diyen kişi kendini istemediği durumların dışında tutabilir.Bir değişiklik yapmak istediğinizde direnç çok güçlü olacaktır.Direncinizi fark edin ve üstesinden gelin.Direncin üstesinden gelmek kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliktir.Direncin sebebi beynin nöral sisteminin en dirençsiz olan önceki düşünce ve eylemleri yaratan patikayı tercih etmek üzere tasarlanmış olmasıdır.Üstesinden gelmeye çabaladığınızda yeni bir nöral patika oluşur ve bir dahaki sefere benzer şekilde düşünüp davranmanızı sağlar.Beynin “ne o 3 saatir tatlı yemedin?” şeklindeki mesajlarını görmezden gelmek enerji ve odak gerektirir.Teslim olursanız o tatlıyı yersiniz ve döngü tekrar eder.Ama dayanırsanız gücünüz daha da artar.

Değişime direncin 3 aşaması :

#1.Aşamada kişi değişmesi gerektiğini ifade eden insanların kafalarının karışmış olduğunu düşünür

#2.Aşamada kişi değişim ile ilgili ifadenin gerçekliğinin farkındadır ancak kendisi için bu değişimin gerekli olmadığını düşünür.

#3.Aşamada kişi bir şeyi değiştirmesi gerektiğini söyleyen insanlara saldırır.Diğerlerini suçlar.Bu kendi gerçeklerine inanmayı sürdürmesine sebep olur.

Goldsmith müşterilerinde bu kalıbı görmeye alışmıştı.

Geribildirimleri göz ardı ediyorsanız bu tip direnç kalıplarınızın olup olmadığını kendinize sorabilirsiniz.

Değişime kucak açabilecek alternatif direncin 3 aşaması ise ;

#1.Aşamada Değişmesi gerektiği yorumuna incinen kadın cesareti kırılarak ve değersiz hissederek tepki verir.

2.Aşamada kadın bu değerlendirmeyi yapan kişinin bunu neden yapmış olabileceğini düşünmeye başlar.Bunun için geçerli sebepler nelerdir?Koşullar nedir?Eleştirinin kadın olmasıyla bir ilgisi olabilir mi? Düşünür.

#3.Aşamada Kadın kendi davranışının o eleştriye yol açacak algının şekillenmesine neyi yol açtığını irdelemeye başlar.Ne yaptı neyi gözden kaçırdı?Neyi farklı yapabilir? Cevapları onu en iyi potansiyeline taşır.

Dikkatinizi kendi gücünüz dahilindeki konulara yönlendirmeniz önemlidir.Enerjinizi kontrol edemeyeceğiniz şeyler için harcamanız hiçbir fayda sağlamaz.

Tatmin edici bir işe sahip olmak ve dünyada fark yaratmak istemeyi hırs olarak nitelendirmek kibirli , benmerkezci ve güvenilmez zorunda olmanız anlamına gelmez.Hırsı değerli ve tatminkar bulduğunuz bir işte yeteneklerinizi en üst seviyeye çıkarma arzusu olarak tanımlarsanız daha faydalı olur.

Kadınların Kendi Kontrollerinde olan ve Hedeflerine Ulaşmalarını Engelleyen Alışkanlıklar (Kısaca ,Bunları Yapmayın 😉)

Alışkanlıklar ve davranışlar deneyimlere cevap olarak gelişir.Lütfen kendinize karşı fazla sert olmayın

#1. Yargılamak . Ben olsam asla böyle söylemezdim.Ben böyle yapmazdım. Bu cümleler kullandığınız ifadeler ise karşınızdaki kişileri yargılıyorsunuz demektir.Kendi strandartınızı başkasına dayatmak anlamına gelir.İşyerinde dedikodunun motorudur.Yargılayıcı gözlemler zamanınızı boşa harcamanıza , ruhunuzu tüketmenize ve negatif enerji ile dolmanıza sebep olur.İnsanları sizden uzaklaştırır.İyi bir lider olmanın yolu herkesi olduğu gibi kabul edip nasıl idare edeceğinizi çözmekle başlar.

#2.Söze hayır,ama,ancak diye başlamak.Hiçbir fikir kötü fikir değildir. Toplantılarda veya performans değerlendirmelerinde hayır , ama , ancak gibi negatif ifadelerle söze başlamak itiraz etmek anlamına gelir.Basit bir evet , ve, teşekkürler gibi ifadeler eklemek istediklerinize daha hoş bir geçiş yapar.

#3.Bahaneler Bulmak.Bahaneler diğer insanların başvuracağı ve güveneceği biri olmanızı engeller.Bahaneleri sık kullanmak organize olamadığınız , sorumluluktan kaçtığınız izlenimi yaratabilir.

#4.Aşırı “Kendin Olma” İhtiyacı .Ben böyleyim.Kendi reklamını yapan biri değilim.ok ama size fayda sağlamayan bir davranışı yapmaya devam etmeniz kendiniz olduğunuzu değil inatçı olduğunuzu gösterir.

Kadınların aklının bir köşesinde durması gereken ve onların sıkışıp kalmasına neden olan 12 davranış ;

1.Başarılarına sahip çıkmakta isteksizlik

2.Başkalarının yaptıklarınızı görmesi ve takdir etmesini beklemek

3.Uzmanlığa aşırı önem vermek

4.İlişkiler kurup fayda sağlamak yerine sadece ilişki kurmak

5.İlk günden müttefik edinmemek

6.İşinizi kariyerinizin önüne koymak

7.Mükemmelliyetçilik tuzağına düşmek

8.Herkesi memnun etme isteği

9.Bedeninizi küçültmek(toplantı odasına kolunu bacağını aşırı toplamak) , küçültme ifadeleri kullanmak

10.Çok fazla (kendini aşırı kontrol etmek,çok fazla konuşmak ve çok fazla ifşaat)

11.Zihinsel geviş getirmek (Geçmişte yaşanan olaylara takılmak)

12.Radarınızın (pek çok şeyi fark etme becerinizin) dikkatinizi dağıtmasına izin vermek

 

Çok fazla kültürel ve yapısal engellerle karşılaştığınızı biliyoruz.Bunlar sizin kontrolünüzde değildir.Eğer yukarıdaki listede size yakın gelen davranışlar varsa bunlar sizin kontrolünüzdedir ve ufak da olsa yapacağınız değişimler yaşam kalitenizi geliştirmeye ve tam potansiyelinizi sergilemenize yardımcı olur.Fark ettiğiniz şeyi silmeye çalışmak çok fazla enerji ister ve işe yaramaz.İyiyi çoğaltmanız çok daha etkilidir.İhtiyacınız olduğunda koçluk alabilirsiniz.

Ve unutmayın,

Mükemmel iyinin düşmanıdır.

Sadece yapmaya başlayın ,o kadar.

Share

YORUM BIRAKIN

Mail Adresiniz Gösterilmeyecek. Doldurulması Gerekiyor.