Robin Sharma Sabah 5 Kulübü
Sabah Rutini Yaratmanızı Sağlayacak
Fikirler Kitap Özeti
Robin Sharma kitabında iyi performans sergileyebilmeniz için çalışma ve dinlenme rutini oluşturmanın önemini ve ipuçlarını paylaşıyor.
Sabah 5’te uyanma ile başlayan, planlı ve tutarlı bir sabah rutininin daha fazla üretkenlik, sağlık ve mutluluk için katalizör olacağını savunuyor.
Sizin için seçtiklerim
“Sadece faal kalırsanız bir yüzyıl yaşamak istersiniz”. Japon Atasözü
- En iyi performans gösterenler, yeteneklerini gerçekleştirmeye, dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmaya, ustalığa doğru sürekli gelişmeye ve mükemmelliğe ulaşana kadar her gün küçük ve tutarlı adımlar atmaya odaklanırlar.
- Sabah 5’te uyanma alışkanlığını veya başka bir anlamlı alışkanlığı oluşturmak için, beynimizin yeni rutinimize adapte olması (uyum sağlaması) ve eylemin otomatikleşmesi için 66 gün sürdürmeliyiz.
- 20/20/20 Formülü. Zafer Saatinizi (05:00-06:00), önce hareket (yoğun egzersiz), ardından bir düşünme ve yalnızlık dönemi, daha sonra gelişim ve eğitim olmak üzere 20 dakikalık üç bölüme ayırın.
Dehaların Taktiğini uygulayın. Zafer Saatini takiben, gün boyu daha iyi bir performans gösterebilmek için, iş gününüzün ilk 90 dakikasını en önemli projeye ayırın ve dijital dikkat dağıtıcılardan uzak, odaklanarak çalışın.
Fark yaratacak 4 önemli nokta:
- Kişisel yeteneklerinize güvenin ve kendi isteklerinizin peşinden giderek kendi hikâyenizi yazmaya odaklanın.
- Dikkatinizin dağılmasına engel olun. Dikkat dağıtıcı unsurlar üretken potansiyelimizi yok etme riski taşır. Karmaşıklığı ve dikkat dağınıklığını ortadan kaldırmak, başarıyı en üst düzeye çıkarmak için kritik öneme sahiptir. Dikkatinizi sayısız fikirle seyreltmek yerine birkaç parlak proje yapmaya odaklanın.
Sharma, kendimizi dikkat dağınıklığından kurtarmanın zorluğunun, kendimizi sabote etmeye hazır olmamız olduğunu belirtiyor. ‘Eski beynimiz’ limbik sistem ile hayatta kalmaya ve tehlikeyi avlamaya çalışan sabit bir olumsuzluk önyargısına sahiptir. Aynı zamanda, ‘Usta beynimiz’ prefrontal korteks ise daha yüksek düşünme ve yaratıcılık arar.
Ancak, bu iki beyin sürekli çatışma halindedir. İlkel beyin büyüme ve ilerlemeden korkmak ister ve bu korku nedeniyle dikkat dağıtıcı şeyleri benimseme eğilimde oluruz. Sabah 5’te uyanma rutini, bu çatışmanın üstesinden gelmemize yardımcı olur.
3. Bütünsel sağlığınızı korumak için bu 4 başlığa her gün zaman ayırın.
Zihniyetinizi Geliştirin: En derin inançlarınız günlük davranışlarınızı yönlendirir. Konuşmanız ve bakış açınızı optimize edin.
Bardağın Dolu Tarafına Odaklanın: Size ağırlık yapan zehirli duygularla ustalık üretemezsiniz. Olumlu duyguları güçlendirmeye çalışın ve şükran pratiği yapın.
Hareket Edin: Fiziksel sağlığımız, beynimizin en yüksek biliş seviyesinde çalışmasını sağlar.
Ruhunuzu Besleyin: Gerçekte kim olduğunuzu hatırlamak için zaman harcayın. Meditasyon ve tefekkür uygulayın.
4. Her gün uygulamaya devam edin. Tutarlılık, ustalığın anahtarıdır.
Fikirler eyleme dönüşmedikçe hiçbir değer taşımazlar. Küçük adımlar niyetten çok daha değerlidir. Küçük de olsa uygulamaya devam edin.
Alışkanlık oluşturmak yaklaşık 66 gün sürer ve süreç 3 farklı aşamadan oluşur.
İlk 22 Gün: Yıkım. Yeni bir alışkanlık yaratmak ilk başta zordur ve isteksiz hissetmeniz doğaldır. Bu, beynimizin yeniden bağlandığı, yeni sinaptik yolların oluştuğu süreçtir.
Zor olsa da önemli olan şeyi düzenli olarak yapmaya devam etmeniz gerekir.
2. 22 Gün: Kurulum. Burada sinirli ve kafanız karışmış hissedeceksiniz. Vazgeçmiş gibi hissedeceksiniz, ancak bu aslında işlerin bir araya geldiği süreçtir.
“Büyümenin acısı, pişmanlığın yıkıcı maliyetinden çok daha ucuzdur.”
3. 22 Gün: Entegrasyon. Artık faydaları deneyimlemeye ve rutini beyninizin kablolarına kodlamaya başlayacaksınız.
“Her değişiklik başta zor, ortası dağınık ve sonrası ise muhteşemdir.”
Otomatiklik Noktası. 66 günlük tutarlılığın ardından Sharma’nın ‘Otomatiklik Noktası’ dediği noktaya ulaşıyoruz. Yani, tekrarlama ve nöroplastisitenin bir araya gelerek alışkanlık ve otomatik olarak rutinimizin bir parçası haline geldiği nokta.
En İyi %5 arasına girebilmek ve en iyi sonuçları elde edebilmek için, insanların %95’inin yapmadığını yapmaya başlamalısınız. Sharma, sabah 5’te uyanmanın başlamak için iyi bir yer olduğuna inanıyor. Ancak sabah 5’te kalkmanın keyfini çıkarmak için sabah 5’te kalkıp her istediğimizi yapamayız. Zamanı en iyi şekilde kullanmalıyız.
“Günün ilk saatlerine çok iyi bakın, günün geri kalanı büyük ihtimal kendi kendine akacaktır. Sabahınıza sahip çıkın. Hayatınızı yükseltin.”
En önemli dönem Zafer Saatidir: Bu, sabah 5’ten sabah 6’ya kadar olan günün ilk saatidir.
Bu 1 saatlik süreyi, 20’şer dakikalık 3 farklı aktivite ile geçirmeliyiz.
Saat 05:00 ile 05:20 arası HAREKET
Güne yoğun egzersizle başlayın. Uyandıktan sonra egzersiz yapmak, odağınızı ve enerjinizi yükseltir. Ayrıca güne en iyi şekilde başlamanızı sağlar. Biyolojik olarak konuşursak, egzersiz kortizolü azaltır ve egzersizden kaynaklanan terleme, beyin hücrelerini onaran ve sinirsel bağlantı oluşumunu hızlandırır. Yoğun sabah egzersizi, bizi, ihtiyacımız olan en iyi bilişsel duruma getirir.
Saat 05:20 ile 05:40 arası YANSIMA
Belki meditasyon yaparak veya günlük tutarak, düşünmek için bir süre sessizlik sağlayın. Gününüzü en ideal şekilde nasıl geçirebileceğinizi yazabilirsiniz.
“Hayat, olumlu eylemi ödüllendirir, tereddüdü cezalandırır”
Saat 05:40 ile 6:00 arası GELİŞİM
Bilginizi derinleştirmek ve rekabeti geride bırakmak için bu zamanı kullanın. Öneriler arasında kitap okumak, podcast dinlemek ve büyük düşünürleri incelemek yer alıyor.
20/20/20 formülüne ilişkin birkaç önemli uyarı:
- Kaliteli bir uykuya ihtiyacınız var ve bu nedenle akşam rutininiz sabah rutininiz kadar önemlidir. Ekranlardan erken uzaklaşın, serin ve karanlık bir odada uyuyun.
- 20/20/20 formülünü sizin için en uygun forma dönüştürün. Mutlaka 20 dakikalık bloklar olmak zorunda değildir.
- Dinlenmek için (tatil gibi) mutlaka zaman yaratın.
Hayat boyu sizi destekleyecek 10 taktik:
- Odağınızın Dağılmasına Engel Olun: Zihinsel odağınız, fiziksel enerjiniz, irade gücünüz, yeteneğiniz ve günlük zamanınızı dikkat dağıtıcılardan koruyun. Sharma bunlara ‘Dehanın beş varlığı.’ Bu 5 varlığı korumak yaratıcı düşünme ve etkili çalışmayı sağlar.
- 90/1 Kuralı:İşe başladığınız ilk 90 dakikayı en önemli projenize ayırın. Bunu her gün tutarlılıkla uygulayın.
- 60/10 Yöntemi:Günün ilk 90 dakikalık yoğun odaklı bölümünden sonra gününüzü 60 dakika çalışma, 10 dakika mola şeklinde sürdürün.
- Günlük 5 Konsepti: 20/20/20 formülünü uyguladığınız zafer saatinin 2. 20 dakikalık bölümünde, gün içinde başarmak istediğiniz 5 küçük şeyi listeleyin. Günlük olarak tekrarlayın.
- İkinci Şans: İş gününüzün sonunda ikinci bir antrenman planlayın. Sharma, düşünmek için bir saatlik doğa yürüyüşü öneriyor.
- Masaj yaptırın. Sharma haftada 2 gün öneriyor.
- Ne Dinleyeceğinizi Seçin: Zehirli haberler veya yüzeysel radyo şakalarını dinlemek yerine eğitici podcast, kurs veya tartışmaları dinleyin.
- Üzerinizdeki Yüklerden Kurtulun: Size hizmet etmeyen, zaman alan ve bir başkasının becerilerine daha uygun olan görevleri devredin.
- Haftalık Plan Yapın: Her Pazar 30 dakika oturun ve önümüzdeki hafta için bir plan oluşturun.
- Her Gün 60 Dakikalığına Öğrenci Olun: Her gün en az 60 dakika öğrenmek için zaman ayırın. Bunu kitap okuyarak, online eğitim alarak veya bir akıl hocasıyla konuşarak yapabilirsiniz.