Kitap ÖzetiUncategorized30 Mart 2023by admin0Yaratıcı Tür Kitap Özeti

Nörobilimci David Eagleman ve besteci Anthony Brant’ın insanlığın yaratma becerisi ve güdüsünün temelini mercek altına alarak kaleme aldıkları bu kitap, bir şeyler üretmek isteyen herkese hitap ediyor.

 

Sizin için seçtiklerim

Sadece faal kalırsanız bir yüzyıl yaşamak istersiniz.
Japon Atasözü

  • Zaman azsa beyin bir yolunu bulmak için maksimum çalışır.
  • Şöyle olsa nasıl olur?’ ile başlayan süreç imkansızı mümkün hale getirebilir.
  • Hızla değişen dünyaya ayak uydurabilmemizi sağlayacak tek şey bilişsel esnekliktir. Olanı kavra, olabilecekleri düşle.
  • Yaratıcılık gençlikte keşif ve ifade biçimlerinin itici gücüdür ancak günümüzde büyüklerine saygı göstermeyi bağımsızlığa, terbiyeli olmayı meraka, kurallara uymayı yaratıcılıktan uzaklaşmaya yeğliyoruz.
  • Neden yeniliğe ihtiyacımız var?
  • Çünkü beynimiz bir şeyi tekrar tekrar gördüğünde giderek normalleşir ve daha az tepki vermeye başlarız. Yeni normale dönüşür, en yeniyse en yeniliğini eninde sonunda kaybeder. Aşinalık beraberinde ilgisizliği getirir. Oysa, beyin ancak yeni ile buluştuğunda heyecan duyar. Sürpriz bizi yakalayıp kavrar, otomatik pilottan kurtulmamızı sağlar. Beyin bir yandan öngörü ve tahminlerle enerji tasarrufu yapar bir yandan da şaşırmayla gelen duyguyu arar. Dünyanın öngörülebilir olmasını isteriz ancak çok öngörülebilir olmasını da istemeyiz. Sıkıcı gelir.
  • Yaratıcılık, alışkanlıkların özgünlük aracılığıyla yıkılmasıdır.
  • Otomatikleşen davranışlar bize uzmanlık getirir ancak mucit Charles Kethering’in öğüdü ‘Anayoldan ayrılın.’ şeklindedir.
  • Aklımıza gelen her eylemin simülasyonlarını beynimizde yürüterek senaryolar ürettiğimizde kendimizi seçeneklere hazırlamış oluruz. Bu durum gelecekte daha esnek tepkiler vermemizi sağlar.
  • Umut, yaratıcı spekülasyonların bir biçimidir. Dünyayı olduğu gibi değil, olmasını istediğimiz gibi hayal ederiz. Farkında bile olmadan yaşamımızın büyük bölümünü varsayımsal dünyada geçiririz.
  • Kimsenin umursamadığı, ilgi göstermediği, desteklemediği ya da teşvik etmediği ortamlarda yaratıcılık yok olur.İnsanın yaratıcılığı boşluktan doğuvermez. Dünyaya yeni bir biçim vermek için deneyimlerimiz ve çevremizdeki hammaddelerden faydalanırız. Apple markasının kurucusu Steve Jobs, ‘Yaratıcılık, birtakım şeyleri birbirine bağlamaktan ibarettir. Yaratıcı insanlara, belirli bir üretimi nasıl ortaya çıkarttıklarını sorduğunuzda, onu aslında kendilerinin yapmamış olduğu düşüncesi ile biraz suçluluk duyarlar. Onlar yalnızca bir şey görmüşlerdir. Gördükleri şey onlara daha sonraları kaçınılmaz gelecektir. Bunun nedeni daha önceki deneyimlerini birbirine bağlayabilmiş ve onlarla yepyeni bir şey sentezlemiş olmalarıdır.’ diyerek yeniliğin geldiği yeri işaret etmiştir. Kısacası geleceği yaratabilmek için geçmişe ihtiyacımız var çünkü yaratıcılık belleğe dayanmaktadır.
  • Dünyaya yeniden biçim veren Apple, NASA, Ford veya Picasso… 3 temel strateji ile fikirlerini evrime kaynak olabilen araçlara dönüştürdüler.

Bunlar:

  1. Bükme
  2. Parçalama
  3. Harmanlama

 

Bükme: Olgunun orijinal halinin değişime uğradığı ya da biçimini kaybedecek şekilde bükülmesini ifade eder.

Parçalama: Bütün parçalara ayrılır.

Harmanlama: Harmanlama ise iki ya da daha fazla sayıda kaynağın birbirine kaynaştırılmasıdır.

Bükme, Parçalama ve Harmanlama yenilikçi düşünmenin altında yatan beyin işlemlerini yakalamanın anahtarını sunar. Gözlemlediğimiz her şeyi bükebilir, parçalayabilir ve harmanlayabiliriz. Deneyimlerimizle yeniliğin hammaddesini alır ve yeni sonuçlar elde etmek için onu büker, kırar ve harmanlarız. Sadece büküp parçalamak ve harmanlamamız ürünün beğenilmesini gerektirmez. Bu yaratıcılık eyleminin yalnızca yarısıdır. Diğer yarısı sunulduğu toplumdur. Ürünün toplumda yankı uyandırması gereklidir.

  • Hiç kimse aynı günü tekrar tekrar yaşamak istemez. Hayatımızın en mutlu günü bile olsa olaylar etkisini yitirecek ve mutluluk sönüp gidecektir. Bunun bir sonucu olarak sürekli yenilik ve değişim gerçekleşecektir.
  • Daha yaratıcı olabilmek için:

-Seçenekleri çoğaltın

-Risk almaktan korkmayın

En büyük zayıflık pes etmektir. Başarıya götüren en kesin yol ise bir kez daha denemekten geçer. Hata yapmaktan korkmayın. Tekrar deneyin.

Rutinden uzaklaşın.

Sonucu değil, çabayı övün…

  • Yaratıcılığın temeli, bugünden atılıyor. Bundan sonraki büyük fikirler şu an çevremizi sarmış olan şeylerin bükülüp, parçalanıp, harmanlanması ile belirecek. Bu yüzden yeni fikir ve yaklaşımları küçük yatırımlarla bile olsa desteklemeliyiz.
    Sevdiğim bir sözle bitirmek istiyorum…

“Herkes aynı biçimde düşünüyorsa, kimse düşünmüyor demektir.”

Share

YORUM BIRAKIN

Mail Adresiniz Gösterilmeyecek. Doldurulması Gerekiyor.