Proje Koçluğu

''Bilmenin tek yolu deneyimlemektir.''

Albert Einstein
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Proje Koçluğu

Bir projenin başarı ile tamamlanabilmesi için gereken en kritik faktörleri 4 ana başlıkta toplayabiliriz.Bunlar ; İletişim , planlama ve zaman yönetimi , doğru insanlar ve risk yönetimidir.

  1. İletişim

Ekip arkadaşları ile şeffaf ve net bir iletişim kurmak, projenin doğru aktarılabilmesi ve herhangi bir sorunda çözüm için destek istenilebilmesi için kritik önem taşır.

  1. Planlama ve Zaman Yönetimi

Gerçekçi ve güven veren bir zaman yönetimi ile adım adım ilerleyen ,tıkır tıkır işleyen bir planlama, proje sürecinin olmazsa olmazıdır.

  1. Doğru İnsanlar

Yetenekli , sorumluluklarını bilen , aynı vizyona sahip bir ekip ve paydaşlar imkansızı mümkün kılabilir.

  1. Risk Yönetimi

Proje aşamasında karşılaşılabilecek muhtemel problemleri önceden fark edip önlem veya risk almak , projenin başarısında büyük rol oynar.

Proje geliştirmek ve paylaşmak profesyonel hayatınızı oluşturmanın önemli bir parçasıdır. Herkesin çevresinde çözmek istediği bir sorun veya problem mutlaka vardır.Proje Koçluğu , projelerinizi başlatmanız, başarı ile sürdürmeniz ve tamamlayabilmeniz için ihtiyacınız olan desteği sunmayı amaçlar.

“Bir şeyi yapamayacağınızı söylemeden önce… DENEYİN.” 
– Sakichi Toyoda

Proje yarışmalarına katılmanın faydaları

  • Proje yarışmaları yeteneğinizi sergileyebilmeniz için en uygun platformlardır.
  • Daha büyük işler başarmanız için sıçrama tahtası görevi görür.
  • Staj, burs, iş ve gerçek dünya sorunları hakkında bilgilenmenizi sağlar. Ulaşılması zor işverenlerle bağlantı kurmanızın yolunu açar.
  • Daha geniş bir network ağına sahip olursunuz.
  • CV’nizde bilgi ve ilgi alanlarınızı göstermenize fırsat yaratır.
  • Kendinize meydan okumanın en eğlenceli yoludur.
  • Projenin sunumu için hiç ummadığınız bölgelere seyahat edersiniz. Farklı kültürleri tanımak ve yeni deneyimler, vizyonunuzun genişlemesini sağlar.
  • Kazanamasanız bile yeni şeyler öğrenecek, yeni beceriler edinecek ve bir sonraki projeye daha deneyimli ve bilgili olarak başlayacaksınız. Ayrıca akran ve profesyonellerden fikirleriniz hakkında geri bildirimler alabilirsiniz. Böylece hayallerinize giden yolda ince ayarları yapma fırsatını yakalarsınız.

Mücadele eden yenilgiye uğrayabilir ancak mücadele etmeyen zaten yenilmiştir.

Bertolt Brecht

Neden Proje Koçluğu Almalısınız?

Aldığınız eğitimler, okuduğunuz kitaplar, bilgi ve tecrübeleriniz günlük hayatta sık kullanılmadığı için derinlerde kalmış olabilir. Bu durum gerçek potansiyelinizi projeye yansıtmanıza engel olur. Koçluk araçları ve yaklaşımı ile farklı bakış açılarından konuyu değerlendirirken bu bilgilere yeniden kavuşursunuz ki bu da projenize pozitif olarak yansır. Koçluk projeyi yöneten kişinin potansiyelini fark etmesine ve kapasitesini genişletmesine alan açar.

Projeniz için takımlar oluşturulurken mümkün olduğunca farklı kişilik yapıları ve ilgi alanlarına sahip kişileri bir araya getirmeniz, beyin fırtınalarından çok daha verimli sonuçlar almanızı sağlar. Ayrıca iyi bir takım arkadaşı olmanın pratiğini yapmanız da kariyer hayatınızda size avantaj sağlayacaktır.

Kişilik özellikleri için; https://www.16personalities.com/tr sitesini ziyaret edebilir, ücretsiz testi uygulayabilirsiniz.

Proje koçluğu tek bir kişiye sunulabildiği gibi takımın tamamına takım koçluğu şeklinde de  uygulanabilir.

“Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada kalmak ilerlemedir ve birlikte çalışmak başarıdır.” 
– Henry Ford

Proje Koçluğunda Hedefler:

  • Koçluk alan kişinin güçlü ve gelişime açık yönlerini tanımlamak.
  • Proje koçluğu alan kişinin SMART (Spesifik, ölçümlenebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamanın ruhuna uygun) hedefi ve bu hedef ile uyumlu ihtiyaçlarını belirlemek.
  • Proje paydaşlarının belirlenmesi ve kaynakların doğru yönetilmesini desteklemek.
  • Projenin yürütülmesi esnasında oluşabilecek engelleri belirlemek ve eylem planı oluşturmak.
  • Koçluk alanın veya takımın proje ekip ve paydaşları ile daha iyi ilişkiler kurmasını sağlamak.
  • Koçluk alanın veya takımın zihinsel esneklik, problem çözme yeteneği ve motivasyonunu arttırmak.
  • Projeye uygun slogan yaratılması ve etkili sunum tekniklerinin uygulanmasını sağlamak